Vicieuze cirkel

‘Nee, niet weggooien!’ Zoon werpt zich met volle kracht op een leeg brinta pak.
‘Dat hoort bij het spel dat ik bedacht heb.’
Ondertussen bewaakt Broertje een lege shampoofles met zijn leven.

Onthoofde poppen
Een vijfkoppig gezin verzamelt in korte tijd ongelofelijk veel spullen. Doorleefde kleding, onthoofde poppen, incomplete puzzels, auto’s zonder wielen, beren zonder been. Soms voel ik de drang om van dingen af te komen, maar zelfs verpakkingsmateriaal lijkt voorbestemd om voor altijd in ons midden te blijven. Met talrijke wankele stapels tot gevolg.

Ballast
In een vlaag van blinde opruimwoede vul ik acht vuilniszakken. Hoog opgetast liggen ze in de auto, gebroederlijk naast een kattenbak en een oud kamerscherm. Bij sloop en kringloop ontdoe ik me van de ballast en voel mij zo licht als een veertje.
Neuriënd geef ik me over aan de utopische gedachte dat vanaf nu alles anders wordt. Visioenen van schone bedden in een af huis met vrijwel lege ruimtes. Fris gestreken kinderen, die tevreden een tekening maken met een viltstift die het doet. Waarna ze hem zelf direct bij het oud papier deponeren.

Bezwaar
Mijn kroost is zijdelings op de hoogte en heeft bezwaar ingediend tegen de actie. Ik verzeker ze ervan dat de kringloopwinkel een geweldig concept is. Andere mensen zouden veel gelukkiger zijn met de spullen die bij ons in de weg staan.

Twee dagen later vraagt Broertje poeslief of we niet even naar de kringloopwinkel kunnen.
‘Waarom? Kunnen we nog meer wegdoen?’ vraag ik gretig.
‘Nee, ik wil graag ons kamerscherm terugkopen. Mijn spaarpot is best vol, dus dat moet lukken. We hebben het echt nodig, mama. We moeten onze kamer beschermen.’

Kringloop en vicieuze cirkel. Betekent dat niet eigenlijk hetzelfde?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *