Tradities

Sneeuw op het veld en donkere dagen. Het brengt mij in een kitcherige stemming. Wat een voorzienigheid van de Heer dat het dan juist Kerstmis is; de beste aanleiding voor een overdosis kitch. Summum van huiselijke gezelligheid. Het gezin in vrede rond de kerstboom. Alleen is die boom precies het heikele punt waar de vrede spaak loopt.

Frisse tegenzin
Zo was er de eerste kerst met mijn lief, in ons eigen huis. Maanden klussen, immense stofwolken, één kacheltje en meningsverschillen over kleurgebruik. Dat alles wakkerde enkel de romantiek aan.
Toen was het af. En kerst. Het uitzoeken van een kerstboom is wat mij betreft een idyllische bezigheid. Met frisse tegenzin ging hij mee. Hij vond ze allemaal te groot, te duur en te zwaar, de kerstversierselen uitgesproken lelijk.
Het jaar erop bleef hij bij de auto staan. Ik kon niet kiezen tussen de grootste, de dikste of de duurste. Hunkerend naar advies, zocht ik zijn blik op de parkeerplaats. Hij zag mij en wees geïrriteerd op zijn horloge. Romantiek is hem niet volkomen vreemd. Als hij weet dat ik een rotdag had, tovert hij zomaar een stuk brownie uit zijn binnenzak. Alleen bij tradities weet hij niet de juiste stemming te produceren.

Plastic Disneyballen
Gelukkig kwamen er een paar kinderen die er juist heel goed in zijn. Al maanden zingen ze over osjes en ezeltjes en een willekeurige voortuin vol flikkerende Kerstmannen brengt ze volledig in vervoering. Opgetogen gaan we naar een kwekerij in de buurt. Ze rennen joelend door het besneeuwde doolhof van bomen. Er brandt een vuur en we krijgen warme chocolademelk. We zoeken een lel van een boom uit, die de verkoper voor ons in de auto legt.
De achterklep kan niet meer dicht. Vrolijk kruipen de kinders tussen de takken in hun zitje.
Thuis hangen ze hem vol zelf gewrochte kerstknutsels. Terwijl ik nog in gevecht ben met de kluwen kerstlampjes, stuiteren de ballen uit hun handjes. De helft sneuvelt. Alleen de plastic Disneyballen die we ooit bij de boodschappen kregen, zijn onverwoestbaar. Iedere kerstprul die tevoorschijn komt vinden ze onvoorstelbaar mooi.

Mijn lief beziet het van een afstandje. Zie ik daar een jaloerse blik? Als hij heel erg zijn best doet op zijn kersthumeur, mag hij volgend jaar misschien wel met ons meedoen.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *